Kac Yazi Yazariz? / Uygunsuz Icerik’le Ekstrapolasyon Ogreniyorum

Simdi malumunuz yanda bir adet eskici menusu var eski yazilara ulasabilmemizi kolaylastiran. Iste ne zamandir aklimdaydi bu yil bittiginde kac yazi yazmis oluruz diye bir yazi yazayim diye. Kismet buguneymis. Oncelikle 2007 yilinda sadece 6 ay yazmis olmamiza ragmen onu da yillik fit’e dahil ettim. Bunun kasitli olarak yapildigini soyleyeyim. Her neyse. Iki sekilde yaptim calismayi. Yillik ve aylik bazda. Iste yillik bazdan cikan sonuc;

Sadece sagdaki kirmizi egriye dikkat etseniz yeterli. Bunu bir fonksiyona oturttugumuzda ornegin sunu elde ediyoruz.

P(t)=64.5t^2-172.5t+154 yani zamana bagli post sayimiz ki bunu P(t) ile ifade ettim t yani zaman bilindiginde gayet guzel bulunabilir. Ekstrapolasyonu burada yapacagiz iste. Simdi biz su anda dorduncu yili yaziyoruz. Yani t yerine 4 koyup P(t)nin degerini bulacagiz. O da 496 yapiyor. Iste sakatligi goruyorsunuz. Gecmis icin bize dogru sonuclar veren bir denklem bize gelecegi kestirmemizde yardimci olsa dahi guvenilir olmadigini kanitliyor. Elbetteki daha guzel fitler ile ne durumda oldugumuza bakabilirdik. Bu sadece kaba taslak yapilmis bir is.

Gelelim aylik bazdaki curve fitting’e.

Bunu da bir denkleme oturttum ki o da P(t)=0.128*(t^1.377)+3.731 t yerine koymamiz gereken degerler 39, 40, 41, 42 ve 43 daha sonra bu t degerlerinden buldugumuz P(t) leri toplayip uzerine 128 ekleyecegiz ki bu yil sonunda girmis olacagimiz tahmini post sayimizi bulalim. O da bize 253 sayisini veriyor. Bu kismen daha makul bir yaklasim. Yani buradan cikaracagimiz ders ne olacak. Cozunurlugu arttirirsak daha kesin sonuclar alabiliriz. Neyse bakalim yil sonunda 253’e ne uzaklikta olacagiz. Bir de son olarak cubic spline ile fit edilmis aylik bazdaki egriyi vermek isterim.

Bunu paylasmamin nedeni rehavet denen sosyal durumu, sayisal olarak gostermek icin cok guzel bir ornek teskil etmesi. Aslinda shape preserving fit de olurdu ama bunun ekran goruntusunu almisim. Bu isler biraz da kismet tabii. Hah ne diyorduk, rehavet. Post sayisinin arttigi aylardan sonraki ilk ayda nasil dustugune bakar misiniz? Hemen hemen ayni egimle yukselip alcaliyorlar. Yani bir ay ne kadar cok post girilmisse ertesi ay o kadar cok yatiliyor. Yatilan ayin ertesinde de lan gecen ay cok yattim denilip, calisiliyor. Olum valla bilincalti cok pis bir sey. Demedi demeyin bak size verilerle ortaya koyuyoruz iste olayi. Tabii ki bin milyon tane cevresel etken vardir bunlara etki eden ama bu ufak baglantilari gormek bile mutlu ediyor insani. Neyse cok konustum zaten susucam simdim. Rehavete kapilmayin lan.

2 thoughts on “Kac Yazi Yazariz? / Uygunsuz Icerik’le Ekstrapolasyon Ogreniyorum

  1. bu ne diyo yaaa! sdhfşaksjdfh lan kafam iyi biraz da. blogu boşladık biraz sanıyorum. herhalde boşladık. forumu da boşladık. valla foruma daha çok yazdım ha.

    neyse olum gelicem ya. ben çok rehavete kapıldım. çok ortamlardayım son zamanlarda. en kısa zamanda gelcem. buralara çeki düzen vercez denemecan'la birlikte. ayarlicaz bişeyler. biliyorum sizin de hevesiniz kaçtı. girmiyonuz bloga. ayarlicaz bişeyler rahat olun

  2. amcooolu ustteki yazi zaten sana bir sitem niteligindeydi ama simdi mail kutumda aciklamalari gorunce "o kadar olacak tabii" diyerek gereksiz yere sitem ettigimi anladim. sen olmasan, ben olmasam nasil cikar yarinlar aydinliga? haa yok lan bu baska bir seyin sloganiydi tam olarak oturtamadim su anda uyku mahmurlugumla. Bir siccccaaacik kahvemi iceyim. lan cok ilginc bir sey oldu ruyamda. burcu esmersoy'la kahve uzerine muhabbet ettik. kadin baya biliyo lan. kahve kulturu genismis beyler. ya da bilmiyorum bilincaltimda oldugu icin olaylar belki o bilmese de ben kendi kendime kendi bildiklerimle cevap verdim. oralari kurcalamayalim. neyse muhabbet guzeldi ama. cok uzerime geliyolar cagri falan dedi iausdgifugasdf. biliyorum burcu kafana takmayacaksin falan diye moral verdim. valla yine gormek ister misin deseler hayir demem yani o kadar guzeldi. neyse rehavet bitsin. baklavanin ravagi bol olsun. agzimiz tatlansin. baklava demisken gecen lubnanli biri yapmis getirmis lubnan baklavasi diye hemen lan dedim bu bizim oranin baklavasi lubnan ne kelime? orada iste irkci olaylar cikti ben provakator olarak terkettim odayi falan. ama nasiiiil? oooo rahat olunsun.

Leave a Reply