Google Nexus One

Unboxing videosu koymadan once teknik olarak bilgilendirme yapmak istedim. Zaten teslimata daha var. Rahat olun.

Boyutlar ve Agirlik

  • Yukseklik: 119mm 
  • Genislik: 59.8mm
  • Derinlik: 11.5mm
  • Pilli Agirlik: 130g
  • Pilsiz Agirlik:  100g

Sizin de gordugunuz uzere hayvani bir incelikte telefon. Yalniz saniyorum ki bu degerlerde bir yanlislik var. Zira 119×59.8 demek telefonun sopa gibi bir gorunume sahip olmasi demek. Olcek olarak suna benzer. Yatay konum icin ideal gerci sanki. Bilemedim.

Ekran

  • 94mm WVGA diyagonal boyut: Yandaki sekilde sol ustten sag alta bir dogru parcasi indirin. Heh iste onun kadar sayilir. Aslinda sayilmaz cunku yukarida gosterdigim butun yuzeyi ekran olusturmuyor. Telefonun kasasi icin ayirilmis marjinler var.
  • Amoled Teknolojisi: Bu amoled denen zimbirtinin acilimi active matrix organic light emitting diode. LCD’den farki backlight kullanmamasi cunku led. Active matrix derken de piksellerin adreslenme teknolojisi. Burada konuyu acalim dersek telefon yazisi tamamen ekran yazisina doner. Bu goruntuleme teknolojilerinin detayli karsilastirmasini sonra yazacagima soz veriyor ve telefona devam ediyorum.
  • 100000:1 gibi bir karsitlik orani. Yine goruntuleme teknolojileri yazisinda anlatilabilecek bir ozellik. Kisaca tanimlamak gerekirse simdi bu SI birim sisteminde candela denen bir birim var. Isik siddetini olcmek icin kullaniliyor. Bu karsitlik orani en basitinden ekrandaki en parlak goruntunun isik siddetinin en karanlik goruntuye olan oranini anlatmak icin kullaniliyor.
  • 1ms tepki suresi: Bu da demek oluyor ki ekrandaki bir pikselin en koyudan en aciga daha sonra da en koyu renge donmesi icin gereken sure. Milisaniye cinsinden ifade ediliyor gordugunuz gibi.

Kamera ve Flash

  • 5 megapiksel kamera: Megapiksel artik sokaktaki Ahmet Emmi’nin dahi asina oldugu bir buyukluk. Yine de kisaca anlatmakta fayda var. 3. sahis sana soyluyorum nbh_ sen anla. Tek bir noktadir aslinda piksel denilen sey. Yani soyle simdi diyelim ki yukarida gosterdigim kadar bir ekraniniz olsun. Eger bundaki bir imaj 1.300.000 adet ufacik noktadan olusuyorsa bu demek oluyor ki o goruntu 1.3 megapiksell. Mega yine SI birim sistemi icin kullanilan bir on ek. 10^6 yi temsil ediyor kendisi. Yani eger siz o ekrana 5.000.000 adet ufacik noktayi sigdirirsaniz o gordugunuz imaj 5 mp cozunurlugunde oluyor. Bu da demek oluyor ki imaj daha kaliteli oluyor. Cunku birim alan icin kullanilan temsili data noktasi daha fazla 1.3 mp e gore. Bu tam olarak boyle degil inch basina piksel e girmek lazim falan ama sanirim anlatmasi en kolayi bu. Her neyse sorun olursa yazin yorumlara, ben de elimden geldigince cevaplamaya calisayim. 
  • 6cm den sonsuza oto odak: Ulan bunlarin teknigine girdikce yazi hayvani buyuyecek kimse okumayacak. Bu da demek oluyor ki simdi bizim goruntumuz bir yerde olusuyor degil mi. Hah iste o olustugu yeri hadi bir kagit olarak dusunelim. Gelen isigin bir mercekten gectikten sonra kirilarak kagit uzerine dustugunu varsayalim yani. Simdi burada olay sizin kagidiniz telefonun icinde sabitlenmis, e fotografini cekeceginiz nesnelerin uzakligi da dogal olarak degisken, burada telefon diyor ki “abi ben mercekle oyle bir oynarim ki o nesne 6cm-sonsuz limitleri arasinda oldugunda kagida dusen goruntu en net olur.” Umarim aciklayici olmustur.
  • 2X Digital Zoom: 2x metre mesafedeki goruntuyu mercek yardimiyla degil de yazilim yardimiyla 1x metre mesafede gosterebilme teknolojisine verilen ad bu da. 
  • LED Flash: Flash olayi da su sekilde bir olay. Gerci su anda kimbilir nasil teknolojiler kullaniliyordur bilmiyorum ama temelde kapasitor denen bir dalga var. Bu kapasitor denen nane elektrigi depolayap bosaltabiliyor. Bunu da biz isteyince yapabiliyor cunku cok akilli. Iste flash da o led e bir anda o kapasitorde biriken elektrik yukunun bosalarak ortami aydinlatmasi icin kullanilan zimbirti. LED olmus zart olmus zurt olmus mantik hepsinde ayni. 
  • Yer-Isaretleme: Alette gps oldugu icin diyor ki size, ya abi bak sen bu fotografi bu koordinatlarda cekmissin, istersen bu bilgiyi fotografin icine gomeyim ben. Nasilsa birler sifirlardan ibaret degil mi bu elektronik dunyasi. Hah gomuyor iste o bilgiyi fotografa sonra siz uygun bir yazilimla acip karayiplerde cektiklerimi getir ulan diyorsunuz, orada cektiklerinizi getiriyor,
  • 720×480 pikselde cekilen videonun ortalama en dusuk saniyede 20 kare icermesi: Frame per second olayini da cozunurluk gibi dusunun. Bir saniyeye ne kadar fazla kare sigdirmissak o kadar kaliteli bir goruntu elde ediyoruz. Interlaced, progressive gibi degisik turleri mevcut. Telefon hangisini kullaniyor bilmiyorum.

Sikildim. Boyle boyle garip seyler falan var iste.

8 thoughts on “Google Nexus One

  1. hayır ben anlamıyorum ki, buraya yazı yazılabiliyorsa mail de atılabilir demek ki.. ama yok..

  2. ne 850 dolari? neler oluyor? yok oyle bir sey.

    "senin verdigin linke baktim ve marx sen haksizsin ibne!" paoıdsfhpaoısdhf. hep bu lafi degistirip kullanmak isterdim. bugune kismetmis.

Leave a Reply